Ilvesjoki

Ilvesjoen kylä sijaitsee Jalasjärven lounaiskulmassa, Ilvesjoen varrella. Kylä on pitkä ja kapea, koska asutus on aikanaan muodostunut pitkin jokivartta. Kun lähestytään kylää Valtatie 3:n suunnasta, Ilvesjoki virtaa syvällä kanjonissa. Osittain joki jää kulkijoilta piiloon puiden ja pajukkojen taakse, mutta siellä se kiemurtelee lähellä kylän halki kulkevaa Ilvesjoentietä. Jokirantamaisema on kyläläisille tärkeä ja sen varrelta löytyy mukavia paikkoja vaikka pieneen luontoretkeilyyn. Metsiä ja luontoa löytyy toki joka puolelta kylää. Talvella vapaaehtoiset pitävät yllä hiihtolatua, joka johtaa entiseltä koululta Isovuoren kodan kautta naapurikyliin.

Maantiet ja hyväkuntoiset yksityistiet muodostavat verkoston, joka mahdollistaa asumisen ja antaa elinkeinoelämälle hyvät puitteet. Kylässä on myös oma valokuituverkko, joten toimivat nettiyhteydet antavat mahdollisuudet etätyöhön ja kaikkeen yhteydenpitoon vaikka ympäri maailman. Ilvesjoella toimii paljon eri alojen yrityksiä sekä maatalousyrityksiä.

Nuorisoseurantalo Toimela on ahkerassa käytössä monien harrastusten ja erilaisten perhejuhlien pitopaikkana ja sitä on viimevuosina remontoitu entistä ehompaan kuntoon. Aktiivisesti toimivien yhdistysten kautta on mahdollista harrastaa esimerkiksi metsästystä ja näyttelemistä tai osallistua kylän joululehden eli Kajastuksen tekoon. Ilvesjoen teatteri Saappa Nähärä esittää syksyisin näytelmän, joka on useimmiten sekä käsikirjoitettu että ohjattu ja näytelty oman kylän harrastajien voimin. Lisää väkeä toki otetaan mielellään mukaan kaikkeen toimintaan ja uudet ideat ovat tietenkin tervetulleita.

Ilvesjoki valittiin vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi vuonna 2019.