Kurikan kirjastot – Onnellisten ihmisten kirjastot
Kurikan kirjastoja voisi parhaiten luonnehtia lauseella ”Ei se oo ku teherä!” Kurikan kirjastojen parhaita puolia ovat monipuolisuus, innostuneisuus, innovatiivisuus, yhteistyötaidot ja kehittävä ote. Ei Kurikan kirjastoja suotta valittu vuonna 2019 viiden parhaimman kirjastokunnan joukkoon ja itse kilpailussa Kurikka nappasikin yleisöäänestyksen voiton.
Kurikan kirjastoissa pidetään katse tiiviisti tulevaisuudessa ja jalat tukevasti maanpinnalla. Kurikan kirjastot ovat olleet edelläkävijöitä monien uusien palvelujen kehittämisessä. Esimerkiksi maksutonta digiapua Kurikassa on annettu jo vuodesta 2013 ja palvelu on edelleen hyvin käytetty ja pidetty. Lapsille ja nuorille (ja miksei aikuisillekin!) kehitetty pelitila jossa voi pelata tietokonepelejä otettiin käyttöön vuonna 2018. Vastaavaa palvelua ei noihin aikoihin ollut missään Suomen kirjastossa. Muista Kurikan kirjastojen erityispiirteistä voisi mainita koulujen ja varhaiskasvatuksen käyttöön lainattavat tablettitietokoneet ja koodauksen opetuksen, asiakkaille ilmaiset elokuvanäytökset, musaklubin, roolipelikerhon ja elokuvakerhon.
Erityisen ylpeitä Kurikan kirjastoissa ollaan KurikkaLIVEsta, joka on kirjasto- ja kulttuuritoimen yhteistyössä syntynyt konsepti. KurikkaLIVEn kautta tehdään striimauksia ja videointeja KurikkaLIVEN omalle Youtube-kanavalle. Sisältöä tuotetaan mahdollisimman monipuolisesti ja eri käyttäjäryhmät huomioiden, ja kanavalta löytyy mm. etäjumppia, satutunteja, kirjavinkkauksia, kirjailijavierailuja, yhdistysesittelyjä, luentoja, peliesittelyjä, nukketeatteria ja musiikkiesityksiä. KurikkaLIVEn tarpeita varten kirjastoon on rakennettu oma studio green screeneineen, videokameroineen ja äänipöytineen. KurikkaLIVEn kalusto on myös liikuteltava, ja erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia on käyty striimaamassa myös kirjaston ulkopuolella, mm. Itsenäisyypäivän ja Veteraanipäivän juhlallisuuksia, koulujen joulujuhlia, wanhojen tansseja ja koulujen päättäjäisjuhlallisuuksia.
Kurikan kirjastoissa viihdytään, jopa niin paljon että asiakkaat haluavat tulla kirjastoon sunnuntaisin! Omatoimiaika on lisännyt asiakkaiden mahdollisuuksia käyttää kirjastopalveluita myös virkailija-aukiolojen ulkopuolella. Tätä mahdollisuutta onkin kiitettävästi käytetty hyväksi ja etenkin sunnuntain omatoimiaika on otettu hyvin vastaan. Omatoimiaikana voi käyttää melkein kaikkia kirjaston palveluita: lainata ja palauttaa aineistoa, käyttää nettikoneita, lukea lehtiä tai vain viettää aikaa kirjastossa. Ainoastaan kopiointi ja tulostus ei ole omatoimiaikana mahdollista.
Tiesitkö että kirjastosta voit lainata vaikka metallinetsimen tai scoottilaudan? Nämä ja kaikki kirjastojen liikuntavälineet ja muut esineet voi lainata kirjastokortilla. Kirjastoista löytyy vaikka ja mitä liikuntavälineitä: kahvakuulia, pump track –pyöriä, tennismailoja, frisbeegolf-pelisettejä, tasapainolautoja, hulavanteita, kuminauhoja ja jopa suksipaketteja. Lainattavien liikuntavälineiden valikoimaa on kehitetty yhteistyössä liikuntatoimen kanssa.
Yksi kirjaston uusimmista palveluista on eRiihi. Kulttuuritoimen kanssa yhteistyössä toteutettavaan eRiiheen on saatu valtionavustusta, ja hankkeen tavoitteena on hankkia kirjastoon erilaisia laitteita, esimerkiksi julistetulostin, t-paitatulostin ja laserkaiverrin. Nämä kaikki laitteet on tarkoitettu kuntalaisten, yhdistysten ja kaupungin muiden osastojen käyttöön.
Kurikkaan on hankittu myös uusi monipalvelu-kirjastoauto nimeltään Saima, joka korvasi kaksi nykyistä jo hieman vanhaa ja huonokuntoista kirjastoautoa.
Kurikan kirjastoissa siis kehitellään uusia palvelumuotoja jatkuvasti. Perinteiset kirjastopalvelut pidetään visusti mukana mutta samalla mietitään sitä mitä muuta kirjastot voisivat tarjota. Lähtökohta kaikessa tekemisessä on aina asiakkaiden ja kuntalaisten tarpeet, nyt ja tulevaisuudessa.