Huomaa hyvä lähellä – Kurikan Jyrän päiväkodissa arvostetaan myös hassuttelua

Kun lapset näkevät, että aikuiset uskaltavat työssään myös hassutella, se vahvistaa pienten itsetuntoa ja elämäniloa. Kurikan Jyrän päiväkodissa kaikkien on lupa tehdä töitä omalla persoonallaan ja olla välillä vaikka vähän hömppä, jos siltä tuntuu.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva, Juha Miedon kotikaupunkina tunnettu Kurikka voi paukutella henkseleitään positiivisen varhaiskasvatuksen edelläkävijänä. Siitä on osoituksena Huomaa hyvä! -sertifikaatti, jonka Kurikka sai viime vuonna toisena kaupunkina Suomessa ja ensimmäisenä Etelä-Pohjanmaalla.

Varhaiskasvatuksen opettaja Evelina Uskali kertoo, että positiivinen kasvatusote näkyy Jyrän päiväkodissa leikillisyytenä. Toki on olemassa kasvatukselliset rajat, mutta lasten ideoihin tartutaan aktiivisesti.

– Meillä on paljon lapsenomaista, toiminnallista iloa. Olemme vähän kuin lapsia itsekin, uskallamme hassutella ja olla hömppäakkoja. Mutta työtä teemme ammattitaidolla, hän tarkentaa.

Jyrän päiväkodin hyvä henki heijastuu myös hoitolasten vanhemmille.

– Tosi moni vanhempi on sanonut, että teistä henkii sellainen, että teillä on hyvä olla töissä. Se on paras osoitus, kun hoitolasten vanhemmat huomaavat asian.

Merkittävä työhyvinvoinnin rakentaja on esimies, sillä talo tapaa olla johtajansa näköinen. Jyrän päiväkodin johtaja Tarja Suvisalmi ohjaa esimerkillään ja monet Huomaa hyvä! -tempaukset ovat hänen ideoitaan.

Hyvää tankkausta viikonloppuun

Varhaiskasvatuksen opettaja Maarit Mäenpää kannustaa ammattikasvattajia tankkaamaan ekstrahyvää hoitolasten viikonloppuvarastoon.

– Minusta perjantai on hyvä päivä antaa ekstrahyvää. Kun vanhemmat tulevat pitkän työviikon jälkeen hakemaan lasta kotiin, niin kerromme, kuinka ihana lapsukainen on. Sitten kaikki voivat lähteä hyvillä mielin viikonlopun viettoon.

Mäenpää kehuu työtiimin pitävän aina yhtä, vaikka lapsiryhmässä olisi haasteita. Silloin isokaan haaste ei tunnu niin suurelta, se on äärettömän suuri voimavara.

Samaa mieltä on myös lastenhoitaja Anne Koski, joka toimi aikaisemmin seitsemän vuotta kotona perhepäivähoitajana.

– Oli tosi ihana tulla työyhteisöön, jossa kaikki ottivat upeasti vastaan. Arvostan tosi paljon sitä, että teemme tiiminä töitä yhdessä.

Syrjähyppy osoitti työyhteisön tärkeyden

Varhaiskasvatuksen opettaja Janna Mäki-Välkkilä on kokenut omalla urallaan, miten suuri vaikutus työyhteisön hyvinvoinnilla on. Toisella paikkakunnalla asuva kahden pienen lapsen äiti vaihtoi työpaikkaa lähemmäksi kotia, mutta palasi puolen vuoden jälkeen takaisin Jyrän päiväkotiin.

– Tein syrjähypyn, mutta sitten halusin palata vanhan kullan kainaloon. Tulin takaisin, koska tämän talon henki on tosi uskomaton. En ole missään muussa työpaikassa kokenut samanlaista yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Hänestä on ihanaa, kun kotiminä ja työminä voivat olla sama. Eikä tarvitse yhtään jännittää, säädellä tai suodattaa, saatikka olla toisenlainen.

– Lapsetkin näkevät sen, että kaikki saavat olla erilaisia ja omanlaisia. Se säteilee uskomattomasti ympäristöön. Ihanaa on myös nauru, joka kaikuu niin lapsista kuin aikuisista.

Hyvä heijastuu myös kotioloihin

Varhaiskasvatuksen opettaja Suvi Luopakka on työyhteisön uusin tulokas. Kaksi vuotta sitten toisesta Suvisalmen johtamasta yksiköstä eli Nummen päiväkodista siirtyneelle muutos oli helppo.

– Lapsi oli ollut täällä jo hoidossa, joten olin tuttu kasvo. Melkein kuin olisin kotiin tullut.

Hän on kokenut vanhemman roolissa tulleensa Jyrän päiväkodissa kuuluksi niin murheissa kuin toiveissa. Yhteistyössä on tehty isojakin muutoksia, jotka palvelivat lasta ja vanhempia.

Aikaisemmasta työpaikastaan lastensuojelumaailmasta Luopakka toi mukanaan työpäivästä kiittämisen perinteen.

– Työpäivän päättyessä kiitän kaikkia, keitä töistä lähtiessäni kohtaan. Se on ollut täällä monelle uusi ja yllättävä juttu.

Huomaa hyvä! -kasvatusmetodi on löytänyt tiensä myös työntekijöiden koteihin.

– Kyllä näin on päässyt käymään, huomaan kehuvani helpommin kuin ennen. Ja kun lapsikin on täällä päiväkodissa positiivisessa ympäristössä kasvanut, niin häneltäkin tulee niitä hyviä huomioita, Luopakka toteaa hymyillen.